:: Syukran Kathir! ^^ ::

Monday, August 31, 2009

+ umah tok +

assalamualaikum..

smalam bukak pose kat umah tok lg..ramai gak yg blik diz week..rs mcm raya pon ade!bez sgt!huhu..rinduku terubat jua smalam..suasana islaminya..syukur,alhamdulillah..=)tringat smalam..conversation between mak njang n mama..antaranya,"budak2 kecik yg lakinya comey2..yg pompuannya plak bulat2..".."ingatkan dh abes generasi kecik2 ni..tengok2 ada lg..yela..cucu cicit plak"..haha..ketawa gak aku mndengarnya..ngan anak kezenku marwan..dengar dia gelak shj boleh buatkan satu umah ketawa sekali..haha..xcaya?haa,itulah yg terjadi smalam..dengan hana nya yg rapat ngan 'pakcik mad'nya..cute!


ni la hana..cute sgt!tp jgn men2 taw..garang gak orangnya..tyme solat jemaah terawih,dia dok kelepet jek ngan abi dia..nakal!=p
abg mad..terkjut gak smalam dia tego..yela,aku ngan kezen2 lelakiku mana pernah sembang2..juz malam tadi jek x..abg mad jgn mrh naa..pa2pon,ukhwah fillah abadan abada..=)urm,dia balik german raya ke-2..awlnya..xpe2..tetap dapat raya sm2 an..=)

degree syariah & jurisprudence!one month more to go 'kuis'~~~~

Saturday, August 29, 2009

+ nas! +

assalamualaikum...

wah,dah hari ke 7 kite berpose.....pejam celik,pejam celik,dah seminggu kite berpose..a few more weeks to go..chaiyok2!

rini kat surau ade tahlil n mjlis bukak pose..stat 6.30pm..insyaAllah kami satu family p..so,rini dapor umah 'will not functioning' la today..weee~~~!=p

wah,smalam aku brjaya mengaco cek riah !!sonok2!actually nama sebenar dia nurul nasriah..i called her nas jek..one of my bezfren gakz..dulu tyme skola rendah..tiap2 ari g skola kayuh beskal dengan dia..rumah pon dekat jek..dia la member pmpuan yg umahnya paling dekat dengan aku..klau aku ade dengan dia,xtawla nk gtaw cane..mmg mcm xingt dunia dah..hua3..dh ade no celcom dh ek nas..bukan men noh hg!hahaha..now she's in uum..taking dgree in ape ntah..tp de prktaan 'operasi'..she told me she wants to change her course g akaun plak sem depan..pa2pon,all da bez to u k dear..miss u so much lorr!!!~mlm tadi nas kol aku..smbang2 jap,dia suro aku kol dia plak..amboi2 la cek kak oii...ske2 jek dia ek..=p..xpe2,demi persahabatan kita ,aku sggup menelefon hg utk mndengar sore hg..(-uhuk2!nape tetibe rasa geli geleman ni..terbatok la plak..uhuk3..=p-)then,aku pon kolla..cakap2 ngan dia tetibe terase PELIK!!she's using the word "KO" wif me!!!wahahahahaha.....uuiiiiiih,nas!dasat noh hg!hahaha..aku although dok slangor pon x pnah2 guna prkataan tuh tyme ckp..(yeke??)still using the same word walpon dia dari selangor ke,johor ke,sabah ke..urm,my word..a little bit rough an..ish3..im juz being myself..=)k nas..set!nnt hg blik bulan 9 ni aku teman hg shopping nAa~dun forget keyh!

akhirnya dapat gak aku menemui cara utk memenangi game sims tu..wee!~(hazirah oii,awk dah 19..awk sedar x??)

k,la..got to go!see u when u see me!(^_^)

Friday, August 28, 2009

+ hari mendatang +

assalamualaikum..

rini kames..malam ni ade crite tower 13..besT!18SG~crite sbelom tower 13,ade crite keliwon..bezanya..keliwon situasi n antu dia mcm zaman dulu2 punya..tower 13 plak,situasi n antu dy mcm zaman skrg punya plak..[de ke antu zaman dlu n antu zaman skrg??hahaha..]

a month lg mau smbong dgree...xsbrnya nak blajar blik!bolehla mengurangkan kkaratan yg telah berlaku dlm kepaleku..rndu kuis...rndu shbt2ku...

wah,c dia dh brwajah baru! de sorang pmpuan budak klas dia plak semakin gemar mmerhatikan dia.........aiyok,xtawu..khusnu zhon2~~~~

juadah berbuka puasa....ops,mcm2 rasa ouh..klakar pon ade..yela,da puasa..cmne nk rasa an..huhu..so,trjadila agar2 masin(xsgt masinnya..tetap sedap..ske2!~),sayur masak air xckup rasa,kerang sambal yg manis..macam2la..terima kasih kepada cik munirah kerana sudi mnjadi pembantu setiaku..=p..kadang2 munir pon..makaseh2!bersemangat tol ye adik2 kakak neh~~

ujung mggu ni nabilah balik dari matrik dia..jadi,berkumpullah lg kami adek bradek~=)

akutetapseorangperinduyangsetia~~~~

Wednesday, August 26, 2009

+ offer letter lg? +

assalamualaikum...

petang tadi..tetibe terdengar bunyi msg d henfon ku..ghupenya shamim anta msg..ni msgnya..

salam..jpa skrg dah ad list sape yg akn msuk dgree bln 10 ni..tk mnyiapkn ofer leter korg.jd kmgkinan offer leter akn d pos k rmh korg mggu dpn n insyaAllah akn smpi k umh dlm mggu dpn atau lg 2 mggu.smga bsedia tk dgree ni..selamat berpuasa...


so,sahabat2 seperjuanganku...bersedia k..doa banyak2 hope kita dapat kos yg kita nak..amin ya rabbal 'alamin..rabbuna yusahhil insyaAllah..=)



Monday, August 24, 2009

+ c o m i n g ! +

assalamualaikum..

salinan ic ku sudah d anta ..mama aku yg tolong poslajukan..thanx mama..=)aku xpos tros kat kuis sbb tkot x trsmpai..sapa2 student kuis,tawla pgurusan depa cmne an..ish3..so,inisiatifnya,aku poslaju under nm ainon mardhiah bt zawawi yg tgah ade kat kuis la ni..nnt dy tolong antakan kat jpa..syukran jazilan ek enon...syg hg!selesai~~utk ex-asasi pgajian islam yg xsmbong bulan 7..ampa msti dh taw pasal 5 baru yg akan dibuka an..lecturer enon gtaw ,nnt kos akan ditawarkan ikot cgpa kita yg lpas..seram sjuk gak aku dgr..xpe2..aku doa smoga kita sume dapat kos yg kita nak..then surat tawaran plak pling lewat smpai sbelum bulan 9..sumbernya aku dapat taw dari khalida..dia yg tanya jpa..kebenarannya?wallahu'alam..juz wait n see k..=)

lm xupdate blog bukannya sbb xsehat ke pe ke..tapi???sumenya angkara 'sim2 castaway'!!hua3..x pnah2 men ps2..ttbe sa2 ari ni,trgrak ati plak nk men lpas iyah bgtaw de game sims!haha..yela,bosan dok umah,xmo la on9 jek..klau aku on9 lelame,kepalaku suke sakit..haa,men ps2 la..xskit pale da..bina rumah,masak2,explore tmpat2,tido...aku ske game ni!hua3..adoi,hazirah oii,xde mende berfaedah ke nak wat??=p

to shairazi saidin..sabar ek shai..takziah utk arwah pakcik saidin yg telah meninggal dunia pd petang 1 ramadan..al-fatihah utk arwah~~

then ,malam tadi..tyme solat isyak jemaah kat surau ..berlaku la satu insiden yg xtaw nak diklasifikasikan cane..boleh plak sorang makcik ni kalih blakang sikit lpas dia 'termelakukan' sumthing to me..tyme solat plak tuh!!ya Allah..yela,aku dok blakang dia..'sumthing' tu ape ek?hahaha,ni yg kita xtaw..=pabes2 solat,terburai ketawa aku..troknya..adhoi,xtahan lorr..lepas tu istighfar pnjang jek aku utk meredakan hati neh..abes doa,ade tazkirah sikit pasal ramadan tros solat tarawih plak..

petang ni familyku balik umah tok..wee~!lm dh xblik sana..nnt ktorang bukak pose kat sana..

k,la..kita dh smpai ke pghujung ..=p

~SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK~

Wednesday, August 19, 2009

+ oh,offer letter! +

assalamualaikum...

kepada sahabat2ku yg smbong dgree pas raya....ampa ade dapat surat dari JPA x?aku ade dpt..mula2 smpai surat tu ingatkan offer letter..sonokla an..tp macam plik gak r sbb nipis..bukak2 rupenya bukan offer letter lorr~~sdikit keciwa d situ..uhuk2~nk taw pasal pe??dia mntak copy ic..then,tadi aku kol kuis ..da number had been given in dat letter already..so,kolla..juz nk taw nak bagi cmne coz aku ade kat penang..yg klakarnya,brape kali talian aku dsambung,tp x smpai2 kat sumone yg ptot lg..then,barula sorg kak ni,bgtaw aku punya kes ni under pndaftran pelajar..datz mean under jpa la..adhoi..dari td org dok ckap..setelah bberapa kali talianku d smbong2 barula sorg laki ni mnjwb..alhamdulillah,btol gak akhirnya..salinan ic tu nanti aku bley anta ikot pos ..salinan ic tu kena anta before 28th ni..

smalam aku bkak gua.com.my..besala tgok crite jelma 2..hehe..pastu trnmpak la plak pasal aiman akademi nasyid..bukakla..ade post sbelum ni aku crite pasal lagu crite cinta terakhir an..aiman nyanyi..so,aiman ni ade album baru..antranya lagu cinta terakhir..ade lg lagu lain..setelah mndengar2,xsume lagu dia yg mnepati taste aku neh~~huhu..aku juz trtarik kat 4 lagu ni..

<HANYA KEPALSUAN>ade mirip2 lagu nasyid unic ke inteam nyanyi tah..lupa dh tajuk dia..
<MENANTI SOLEHAH>dlm lagu ni sore aiman mcm mawi..klau xtaw sapa nyanyi mula2 dgar msti ingat mawi nyanyi..
<PERGI SAAT INDAH>slow jek..tp tetap suke!
<SELALU ADA>aiman feat heliza..besT!

ksimpulannya lagu2 ni best!for me la..coz it suits my taste..terpulangla kat stiap individu k..=)masing2 ade taste snrik ..r8?nway,juz want to share..peace!~=)

jiharkah..sikah..xsmpat nk blajar abes~~rindunya~~lm dh x asah..smoga masih ade pluang untuk aku mmpelajarinya dan mendalaminya pada masa akan datang..minat sgt2..doakan ye..mudah2an..insyaAllah..syukran jazilan ustaz n ustazah yg ajar aku..especially ustazah ni..btol2 bimbing aku tyme aku nk perform utk prsembahan..
- zaman sekolah menengah dahulu kala...rindunya ya Allah -

ramadan kian mghampiri.......xsabar!~=)

~ E N D ~


Tuesday, August 18, 2009

+ sabar +

assalamualaikum..

hurm,ye pia..hg nk taw ape pasal aku lg..im juz staying at home..jd surirumahtangga yg xbertauliah..ahakz~

smalam,penghuni umah yg ade 7 org da brkurang mnjadi 4 org sahaja..sunyi kembali~~tringat hari kames lpas,munir blik umah..aku 'berleter' kat dia ..sedangkan mama ade kat sebelah jek..dengan slumbernya,hazirah memuntahkan leterannya biarpun mama ade d sbelah!..urm,nk taw sbb ape aku berleter??haa,ini yg kita nk taw..huhu..tiapkali dia blik umah,dia akan mmbawa pulang satu muatan beg baju yg bukan sedikit...tapi banyak!klau xggu 'aktviti' kat umah ni xpela..ni x,tyme kite nk basuh baju yg kat umah,tyme tu jugakla dia nk basoh baju dia..mmg makin bertimbonla keje aku...waa,mana la aku xgeram!aku pon pnah dok hostel gak xdela baju kumpul smpai banyak camtu!ala,laki..fhm2la..adhoi!~~hazirah2,ape jnis kakak ntah..ish3...sabar hazirah..sabar tu an sparuh drpd iman...

offer letter bila mau dapat ~~~?sahabat2 seperjuanganku...kalau ade antara ampa dh dapat offer letter tu,tell me keyh~~let me noe....

malam td..wawawa,otakku memang dh berkarat bbenor sudaa...antara tujuan aku menyambung degree lpas raya adalah kerana abah mintak tolong aku jadi 'cegu xbrape nk profesional' for my youngest sis...bulan 9 ni dh upsr..so,mlm td...lyke usual,dia tanya soklan math..aku ske math..tp dah 2 taun xsntuh..mghafal jek kejenya coz my bidang mmg byk mghafal lorr~~no kira2..hehe..dh lama xsntoh,so....mmg agak berkaratla ye..klau nak sental karat dia tu,xtawla nk mngambil masa brape lama..hua3..dasat dowh~salunya iyah tanya dptla aku mnolong ..tp malam tadi..tahla..akhirnya,dapat gak da answer!stelah bberapa lama 'berhempas pulas'..haha..adoi,hazirah..soklan math budak skola rendah pon tataw jawab kaa~~mana A1 math spm you dulu??apa mau jadi ~~aiyok!

haa,ade sumone ask me to help 'dia' buat essay.english aku pon tatawla..hope x innalillah lg lah ye..ki3..

k,la..really got to go..tetapsayangdia~~

Saturday, August 15, 2009

+ a s u s u a l +

assalamualaikum..

diz week,ujung mggu ni,sume ade kat umah..yg dr ostel blik umah..yg dr matrik pon blik umah gak..nabilah blik coz dia kn kuarantin..as usual,simptom h1n1..tp alhamdulillah,dh ok dh..=)

rutinku berjalan lyke usual..

ktorang xcontact pon rini........

kepala pon skit lagi..as usual,panadol~~

k,la..got 2 go..

Thursday, August 13, 2009

+ pedihnya!! +

argh!!!sakitnya!!!pedih!!!xcaya sudah!!!

mlm td before sleep,ms h nanges lg..ms h tdo lwat lg..sumenya sebab dia..n sbb diri dia snrik..sume berpunca dari ms h snrik!!!xkenang budi!!

pagi ms h pon ditemani dgn kemuraman n kesedihan yg xterkata..handphonenya dimatikan tanda kekritikalan diri ms h..'mayat hidop'..perkataan itu lebih tepat untuk menggambarkan keadaan ms h..

waaaaa!!argh!!!

Wednesday, August 12, 2009

+ v a r i o u s +

assalamualaikum...

at last!hua3...setelah satu setengah bulan aku balik umah kat penang neh....dapat gak mnjejakkan kaki d 'pasar malam'...xla jauh sgt from my house..suasana dia mmg jauh brbeza ngan psr malam kat kuis..n i lyke more yg kat kuis..kebanyakan mende yg ktorang beli tadi,my youngest sis,iyah yg cakap n bayarkan..hoho..jahat punya kakak!!buli adik!tapi,ada la sbbnya k...=)xberniat lgsong nk buli pon..

thanx iera coz backing me..waaa,sdey2!smalam ada sorg tu,'gertak' aku pasal my 2nd sis..but after i told 'sumone' about nabilah la..yg h1n1 tu..pecah gak empangan airmata aku..adhoii~~org dhla tengah rsau sangat2..dia plak p ckp lagu tu plak..lastly dia mntak maaf gak..~maaf diterima...~

then petang td while im on9...shairazi..one of my ex-clsmate tyme asasi,buzz aku kat ym..ayah dia tgh unconscious skrg kat hospital..kn heart attack dlm pukul 5 lbih pagi tadi..if im not mistaken laa...ayah dia xde sjarah heart attack pon sbenarnya..tapi Allah kt kun fayakun,maka jadila...sdih gak aku dengar..ayah kita snrik..dlm keadaan kritikal katanya..katanya lg,dia risau gak dgn kelas2 yg dia xdpt nk attend..kan kuis dh start bkak balik rini..sbr ek shai..hg laki!kuatkan semangat k..jg dri,jgn lpa mkn naa..t hg plak jtoh sakit..sian family hg rsau nnt..ngan ayah hg lg..kita sume doakan ayah shai cepat sedar n semboh k..smoga dia dipnjangkan umo..amin ya rabbal 'alamin....='(

kepada rakan2 yg dh start keje tu,keje leklok nAa~bln ramadan hampir mnjelma...kuatkan smangat ye..

k,la..gtg..kemengantukan udah sih..t8 care sume!

Tuesday, August 11, 2009

+ ketidaksanggupan! +

asslalamualaikum..

pagiku hari ini xseperti besa..perit sangat2..xkan ku lupakan utk slama-lamanya...........hanya 'maaf' yang mampu kututurkan...........='(

then my sis plak..she said to me....

k.lah kt cni sbnrnye da ade tnda2 nye, tp jgn kasi tau mama n abah tau...
kalu da ajal insyaALLAH k.lah mati kt cni..hehe...
k.lah pnye dmam on off..
batuk n selesema lg, skit tekak...
skg da stat cirit birit n nk munth2...huhu..
mntak maaf kalu ade slah silap..

tyme ktorg ym td,dia crite,matrik dia dh dapat arahan ttup matrik sebenarnya..tp pihak atasan xnk ttup..yela..matrik an staun jek..sian nabilah..sdey la nabilah ckp cmtu kat kakak..kita an baru jek baik..smemangnya ajal sume dh ditentukan..kakak sedar tu sume..tapi kakak xsggup la..!!!ya Allah,pnjangkanlah umo adikku...hindarkanlah dia dari penyakit itu..aku sayangkan dia~~='(amin ya rabbal'alamin~~papepon,nabilah...kakak sentiasa doakan smoge nabilah cepat smboh k..msti mr a.h rsau gak ..dh2,everything's ok k..doa byk2.......='(


Sunday, August 9, 2009

+ s e p e t a n g +

assalamualaikum...

ptg td aku n my youngest sis..we call her iyah,kluar 'beriadah'..hoho..
bez!lm x pusing2 kat skitar umah ktorg..
dr dok nganga lam umah jek,better kuar umah pat gak kuarkn peluh..kan3??hehe..
smbil2 tu,ktorg pon tgkp2 gmbo...ish3..keje brgmbar jek ank pkcik najmuddin neh..=p
waa,biLa offer letter nk mai neh??katanya akhir bulan julai..ni da msok bulan ogos da ni ust subari...tah2 tersesat kot offer letter tuh??hua3..merepek merapu jek aku..

ni antaranya gambO2nya~~

~ di sebuah lorong ~

~ batu-bata ~

~ 'W' stands for 'we'..[TEMBAM!!]lol.. ~

pastu,ktorang pon blik umah..
sbnarnya,rini de sumthing bad happened..for me its really2 bad..alhamdulillah,da ok blik..tetapsayangdia~~sbb da ok la,bolehla aku 'exercise' kuar umah ptg tu wif my sis..=p
k,la...nak2 tgok tV plak..rndu snget fc!!rndu korang sume sgt2!!

~ s e k i a n ~


Saturday, August 8, 2009

+ l a g u +

assalamualaikum...

post kali ni aku nak kongsi pasal satu lagu ni..sumone giv it to me..

video


feeling2 jap..hehe..am i jiwang??haha..haa,ini yg kita xtaw~~=p..nk kata lagu ni baru,xla sangat..still taun ni gak lagu ni..juz baru jek famous..rasanya la..lyke diz song especially da lyrics..
tajuknya cinta terakhir by aiman......

then,next song plak..album in-team da latest..ALLAHU RABBI.."hanya takdir" "redha" "kepastian"...yg len bez jek tp ni antra lagu yg paling aku ske..

video

korang buatla penilaian sendiri...sedih sangat2 aku tengok..semoga Allah sentiasa melindungi mereka..amin ya rabbal 'alamin..

ni lirik lagu REDHA....really lyke da lyrics...sumtymes,macam diriku jek..ssungguhnya aku hanyalah hambaMu yg lemah ya Allah....~~astaghfirullah~~

Usah di salahkan takdir yang melanda
Renung kembali sejarah silam
Dengan membiarkan ku sendiri
Ku terumbang ambing mengenal diri

Mujurlah Allah itu mengasihi
Aku diberi arah petunjuk
Berlindung dengan Allah
Menerus kehidupan
Ku mengenal makna
Dosa dan pahala

Dengan kehendakNya
Kau datang semula menghampiriku
Dan aku terpaku
Hingga ku hilang tiap bicara

Bukan ku menjauhi
Tetapi amat sukar sekali
Bila kenang kembali
Aku disisih dan dibuang ke tepi
Malah aku tidak dipeduli

Allah Maha Mengetahui
Yang ada dihati
Biar Dia menentukannya

Usah disalahkan takdir yang melanda
Renung kembali sejarah silam
Ku redha dan sedia. terima
Yang tertulis dalam kehendakNya

mabruk to in team for da new album..=)

Friday, August 7, 2009

+ kebosanan +

assalamualaikum..

today is thursday..=p aku sentiasa kebosanan d umah...rutin harianku sepanjang hari..bgun tdo,mandi,basuh baju,sidai baju,masak,sapu mana yg ptot,on9 n pastu ikut mood..tp yg pastinya,tiap2 ari stat pukul 5.30pm,aku akan tercangak depan tV untuk menyaksikan crite aqso & madina kat tV9..besT!then,pukul 6.30pm until 7.30pm,tukar tV3 plak tgok crite manjalara..( although diz akasia dh prnah ditayangkan before diz,no tyme 2 watch lorr dat tyme..kat hostel mayb..sekarang,baru nk nengok..)

malam tadi sakit kepalaku mai lg tetibe..ya Allah,sakit2!~tengah layan novel dat tyme..suddenly my headache argh!!i tried to hilangkannya dengan menidurkan dri ni..tp aku xberdaya~~xtahan la plak..my last inisiatif ialah "panadol"..lyke usual..hazirah & panadol xdpt dipisahkan..i noe its not good ..nnt effect in da future..tp cane..xtahan lorr...

dia pgi perak rini..ade ayah mmber dia meninggal..innalillah~~Allah lbih menyayanginya..al-fatihah untuk allahyarham..pa2pon,bgus gak kuar dari kuis tu..kuis an dh 'dicutikan'..nauzubillahla,smoga dijauhkan dr disease tu..hope gak,mereka slamat pgi n blik..amin...sm2 kita doakn untuk allahyarham ...

k,la..skrin pc ni beso bbenor..(besa jek snanya..tp mata den xtahan lorr tgok lelame)..pinar2 da..ish3..manyak songeh la plak..huhu..urm,nk makan plak..

~ j a g a d i r i h i a s i p e r i b a d i ~

Thursday, August 6, 2009

+ talasemia +

assalamualaikum...

rini aku nak kongsi tentang sjenis penyakit iaitu "talasemia"..bab ni aku ade blajar tyme form 5 for my bio subject..aku tringat dulu masa sekolah rendah,aku selalu xsihat..then,mama bawa aku pgi hospital..kena la stay untuk brape hari ntah..xlama pon sebab juz waiting 4 my blood's result..from that i noe dat my blood was different from others..tyme form 4 plak,ade ujian saringan darah untuk talasemia kat sekolah..after a few days,ade la student kena pggil pgi pjabat..sume yang kena panggil tu ialah thalassemia carrier..antranya ialah aku..pk hem ade bagi surat kat ktorang,katanya kena pgi pusat kesihatan(wif mama kot..igt2 lupa dAa~~) ..di sana,aku dberi keterangan..aku ni jnis t.carrier yg mn..over all,sume ok..alhamdulillah..then,org tu suro my other siblings pgi cek darah gak..juz wanna noe,sp g carrier..tp smpai skrg,x cek2 lg..since stat msok kuis ni,kdg2 aku slalu rs rase lemah badan n rs my heart pump da blood so hard all over my body ..dat tyme aku akan peluh sejuk n rs nak baring jek..jalan pon nnti mcm pening2 lalat jek..hehe..untuk hilangkannya,aku makan ..nanti hilangla sikit..mama said to me,aku xckup darah..huhu..actually klau carrier no nid to worry k..klau major tu yg kena byk worry..

kat sini,aku nak kongsi srba sedikit tentang talasemia ni..penting sangat untuk kita sume tawu..

Talasemia adalah kumpulan penyakit yang menghalang badan daripada menghasilkan jumlah darah yang mencukupi dan berkualiti. Keadaan ini disebabkan oleh perubahan terhadap gen yang mengawal penghasilan hemoglobin. Hemoglobin adalah protein dalam sel darah merah yang membawa oksigen ke seluruh badan. Perubahan kepada hemoglobin boleh menyebabkan kekurangan darah yang teruk. Badan manusia bergantung kepada tahap hemoglobin yang berfungsi dengan baik.

Penyakit Talasemia adalah penyakit keturunan yang di warisi dari ibu atau bapa kepada anak melalui gen. Kedua-dua kanak-kanak lelaki atau perempuan mempunyai peluang untuk mendapat penyakit tersebut. Ianya tidak dijangkiti melalui pemindahan darah, udara dan air atau melalui sentuhan fizikal dan juga hubungan seksual ataupun boleh disebabkan oleh kekurangan zat makanan atau masalah kesihatan.

Sel darah merah bertugas membekalkan oksigen kepada tisu dalam badan manusia. Kekurangan sel darah merah bagi membekalkan oksijen akang mengakibatkan pesakit talasemia berasa lesu, tidak bermaya, dan mungkin sesak nafas sekiranya paras hemoglobin semakin menurun.

Mereka yang mengidap Talasemia tidak mampu membekalkan seluruh sel tubuh mereka denga n bekalan oksigen yang mencukupi akibat kekurangan hemoglobin dalam sel darah merah. Tisu yang ketiadaan oksigen gagal berfungsi dengan baik. Dengan itu tubuh mereka menjadi lemah, gagal berkembang dengan baik, dan mereka boleh menjadi sakit teruk.

Pesakit Talasemia biasanya mempunyai paras hemoglobin yang rendah iaitu kurang daripada 10g/dl. Mereka yang mengidap Talasemia mempunyai kelebihan melawan penyakit Malaria.

Jenis Talasemia

Terdapat dua jenis Talasemia iaitu:

  • Talasemia minor : Talasemia minor merujuk kepada mereka yang mepunyai kecacatan gen talasemia tetapi tidak menunjukkan tanda-tanda talasemia atau pembawa
  • Talasemia major : Talasemia major merujuk kepada mereka yang mempunya baka talasemia sepenuhnya dan menunjukkan tanda-tanda talasemia
Pesakit Talasemia

Sekiranya kedua-dua ibu dan bapa adalah pembawa keadaan berikut boleh berlaku;

  • 25% kemungkinan anak mereka adalah pesakit Talasemia
  • 50% kemungkinan anak mereka adalah pembawa
  • 25% kemungkinan anak mereka adalah normal

(Nota: Pesakit Talasemia biasanya mempunyai paras hemoglobin yang rendah iaitu kurang daripada 10g/dl.)

Mari kita lihat contoh 3 pasangan yang berlainan:

1. Kedua ibu bapa adalah normal. Mereka tidak mungkin mewariskan penyakit Talasemia atau Talasemia Major kepada anak-anak.

2. Salah seorang ibu bapa penghidap Talasemia dan seorang lagi adalah normal.

Setiap anak mempunyai 1 antara 2 (50%) peluang untuk mewarisi gen Talasemia daripada ibu atau bapa yang menjadi pembawa, besar kemungkinan kanak-kanak tersebut akan mendapat Talasemia. Ianya juga 1: 2 (50%) peluang untuk kanak-kanak tersebut mewarisi gen yang normal daripada ibu atau bapa pembawa. Jika ini berlaku kanak-kanak tersebut berada dalam keadaan normal. Tiada seorang pun anak pasangan ini mendapat Talasemia major.

3. Kedua ibu dan bapa adalah pembawa Talasemia, mereka adalah golongan berisiko.

Kedua pasangan pembawa mempunyai peluang 1: 4 (25%) mempunyai peluang di setiap kehamilan dan melahirkan anak yang mengalami Talasemia major, 1: 2 (50%) berpeluang mempunyai anak yang mendapat ?Thalasemia trait?, dan 1:4 (25%) anak berpeluang mewarisi gen yang normal dari kedua ibu bapa dan ianya bebas dari penyakit tersebut.

Tanda dan gejala penyakit Talasemia

  • Biasanya anak-anak pembawa Talasemia kelihatan normal sewaktu dilahirkan. Bagaimanapun, mereka akan mulai mengalami masalah anemia yang serius apabila mencapai usia di antara 13 hingga 18 bulan.
  • Tubuh pucat,lemah, dan gelisah.
  • Anemia yang serius bisa menyebabkan sulit bernafas
  • Perut buncit disebabkan pembengkakan hati dan limpa.
  • Perubahan pembentukan tulang muka, pipi, dan rahang yang tidak normal(tanda lewat).
Rawatan penyakit Talasemia
  • Pesakit perlu menjalani suntikan darah berterusan setiap bulan.
  • Suntikan darah berterusan akan menyebabkan pengumpulan zat besi di dalam organ penting badan seperti hati, jantung, dan kelenjar endokrin yang akhirnya merosakkan fungsi organ-organ tersebut.
  • Rawatan penyingkiran zat besi berlebihan perlu dilakukan dengan suntikan ubat Desferrioxamine.
  • Pemindahan sum-sum tulang sekiranya ada penderma yang sesuai di kalangan keluarga.

Saringan Talasemia
Saringan ujian darah untuk Talasemia boleh dijalankan di semua klinik dan hospital, sama ada kerajaan atau swasta. Jalanilah ujian darah tersebut untuk mengetahui status penyakit anda. Pesakit Talasemia memerlukan transfusi darah setiap bulan. Tanpa rawatan yang sempurna, beberapa komplikasi boleh berlaku dan lazimnya mereka akan meninggal dunia di usia remaja.

sumber : wikipedia

tuntasnya,for a carrier lyke me,i cannot donate my blood n i must find husband yg free dari talasemia whether minor or major in da future..for my child's own good sake nanti..
oleh itu, sebagai rakyat Malaysia marilah bersama-sama membantu meringankan beban mereka sama ada dari fizikal dan mental..xde pihak yang wajar dipersalahkan..sekurang-kurangnya memberi mereka kekuatan untuk terus hidup bersama insan lain yg normal..


Wednesday, August 5, 2009

+ H1N1 +

assalamualaikum...

~rini aku xsehat..
~masak pon sparuh jalan coz xsehat..sian iyah..=(
~dapat taw KUIS da kn cti sminggu pasal H1N1..stat ttupnya esok..lbih kurang 700 dh demam tp xtaw H1N1 o x..nauzubillahla ye..rsaunya aku kat mmber2ku d sn..ampa sume jg dri bek2 nAa~

k,la...got 2 go..~saKiT~

Sunday, August 2, 2009

+ gathering_sibling +

assalamualaikum...

mlm smlam,tyme ak da tdo....ttbe de pggilan..iera ghupeny~~=)lm da x smbang2 ngan dy..dy pat kol free for a week..so,iera,hg mnfaatkanla noh~hua3..=p
hepi belated iera..=)
diz week munir n iqah blik..jd sume de r kat umah..tp abh mama plak xde u sbtu n ahad..depa g sminar kat sberang..jd tggalla km 5 bradek kat umah..
munir blik smalam..abh mama amek..iqah blik rini sbb dy de kem ibadah kat skola..dy cti dr sbtu smpai isnin..iqah blik ngan bas..tringat dlu ak tyme skola mnengah..mmg abh xbg ak blik nek bas..dy ttap akn amek gak ak kat ostel..same as nabilah..
sok nabilah da blik matrik..sonok dy ..huhu..nabilah blik~~urm,datz mean dat my lappy pon da xde..'ikot' nbilah..wuwuwuwu,lptopku..im gonna miss u very2 much my dear!~~
ujan jek tros kat cni sjak pg td..hujan rahmat..alhamdulillah..=)
awk...maafkan sy ats sgalany....='(


k,la...
~not in da good mood 2 r8 more_sad~

Saturday, August 1, 2009

+ t e m a n +


assalamualaikum..


sjak kblakangan ni xbpe nk de mood..ak pon tataw np..krg taqarrub billah la 2...astaghfiruLLah...ak hny mnusia biasa...

lm da xcntact ngan shbt2 rptku...rndu sgt2 ngan depa..d mn de mreka,d c2la ak de gak tyme kat kuis..knangan pahit manis sume km harung brsm..last2,ktorg d'glar 'senget fc'..nk taw np??haa,juz wait n c...hehe..


"SENGET FC"

~ lam kad matrik ktorg bahu senget..ak la plg ktara..pe la nsib..hua3..sbbek la gna kad ni staun jek..ish3..sbb ni la 'senget fc' =P ~








~ i e r a ( s h a h a l a m ) ~















~ p i a ( g o m b a k ) ~

















~ t k e y ( s a b a h 'b h a' ) ~


















~ d i e b a ( j o h o r ) ~


















~ s h e p a
( p u n c a k a l a m ) ~
















~ k u n t o m ? ?
( p e n a n g ) ~













~ 1) hari mesra asasi 2) netball ~

~ hari perasmian asasi & anugerah dekan ~

taking da same course..sa2 klas slama 3 sem..sa2 umah tyme sem 3..

syukran jazilan sbb sudi jd tman rpatku d kala susah n sng..
skrg ktorg nga cti sem..mnunggu dgree xcept pia..dy amek dgree awl ck8,bln 7..ak,iera,dieba,tkey n shepa amek pas ry..coz de sbb2 yg trtntu..pia da sa2 lgkh d hdapan ktorg..huhu..xpe2..go,go,chaiyok pia!=)
km nanges sm..ktawa sm2..syukur sgt2 sbb de depa..
alhamdulillah..sem 3 a.k.a last sem ktorg,akhirny sume pat deanlist..mabruk wa alfu mabruk!~=)taniah gak antra ktorg yg pat kkalkan deanlist for 3 sem..
syg korg sume sgt2..
ya Allah ya tuhanku..ak brsyukur kpdMu krn mgurniakn kpdku shbt2 yg sbegini rupa..smoga ikatan ukhuwah km brkekalan.................


~ U K H U W A H F I L L A H A B A D A N A B A D A~
amin ya rabbal 'alamin........